Játszhatunk, vagy csak nézzük?

Buhuhu...

A musical után, gondoltam belekóstolok a buhuba. Kiváncsi voltam, hogy milyen igazából játszani a színpadon, s nem csak ott lenni árnyékként valahol hátul a bal sarokban. Nem ízlett.

Véleményem szerint sok fontos hozzávaló kimaradt, ami nélkül ugyanúgy vastapsot kap, de mégsem ugyanarról a buhuról beszélünk, ahova akárki jöhet kevesebb, több tehetséggel, s annál több jókedvvel.

Fontos hozzávaló alatt értek egy jó alapot, elvégre még van idő az évzáróig. Elhamarkodottnak tartom azt, hogy már a második összejövetelen megejtik a szereposztást. Szerintem több órán keresztül kéne gyakorlatokat végezzünk. Elvégre nem elég egy óra ahhoz, hogy mindenki sikeresen kibontakozzon egy csapat idegen előtt, leküzdvén minden gátlását hogy felszabadultan azonosuljon a már megkapott karakterével..főleg ha az első alkalmakkor jönnek is..nah meg persze nagyrészt mennek is a népek...talán pont ennek okából.. Habár minek megismerni az újakat, ha úgyis előre tudható, hogy a tavalyi szereplők játszanak most is?

Most nem ellenük beszélek, csupán nem látom korrektnek azt, hogy semmi esélyük nincs azoknak, akik most lépnek be. Mégis miért? Hibásak azért, mert tavaly musicalen voltak, vagy mert csak most lettek licisták? Mindenki szerint az igazságtalan lenne, ha a tavalyiak nem kapnának nagy szerepet, mert hát, már játszottak, s mást is kell hagyni érvényesülni. De vajon az nem igazságtalan, hogy a mostaniak még meg sem próbálhatják?

“De ha meg sem próbálod, senki se fogja látni, hogy képes vagy rá! Vállald el azt a néhány mondatot, s következőkor kapsz szerepet!” ...ezt hallottuk már 24566468 alkalommal. Szerintem erre való a casting, hogy ott megbizonyosodjon a szereplőkről, hogy ki mennyire alkalmas, mert azután senki se fogja kivenni a két mondatból, hogy az a személy mennyire egy elveszett Leonardo di Caprio. Elvégre, ha túljátsza a pöttöm szerepét, hogy valahogy bizonyítson, az nézhetetlen.

Talán a megoldás egy más színdarab, ahol nem csak néhány szerep van. Jobb lenne, ha már hamarabb elkezdődne a buhu, hogy mindenki, akit érdekel, el tudjon jönni, s miután teljes a biztos létszám, azután keresni szerepet.

Úgy gondolom, hogy ez mind nem lehetetlen, s remélem, jövőre jobban odafigyelnek ezekre a fontos részletekre a szervezők, hogy többen játszhassák, mint nézzék a színdarabot a színpadon.

-Hagymakarika